Lasagne med panerad aubergine

Vad som gör den här lasagnen så speciell är den färska pastan, och så toppingen. Panerad aubergine. Jag tycker vanligtvis väldigt illa om den grönsaken, konsistensen tycker jag är märklig. Men i den här formen är den helt underbar (och onyttig <3).

IMG_1096
Lasagne med panerad aubergine
Tomatsås:
1 stor gul lök
100 gram sojafärs
1 msk soja
200 gram fryst broccoli
200 gram fryst spenat
1 msk paprikapulver
1 msk oregano
Salt
Peppar
600 gram krossade/passerade tomater

Stek hackad lök och sojafärs i lite olja i en kastrull eller stekpanna. Tillsätt alla övriga ingredienserna och låt såsen puttra på spisen i minst 30 minuter.

Bechamelsås
1/2 dl vetemjöl
1/2 dl olja
6 dl växtmjölk
Salt
Peppar

Stek olja och vetemjöl i ett par minuter. Häll över mjölken medan du vispar konstant. Fortsätt vispa genom hela kokningsprocessen, tills såsen har tjocknat. Tillsätt salt och peppar.

Pasta
4 dl durumvetemjöl
2 msk olivolja
Vatten

Blanda ihop durumvetet och oljan i en bunke. Tillsätt vatten tills du har en smidig deg. Lägg i kylskåp i minst 30 minuter.

Gör såhär:
Sätt ugnen på 225°
Kavla ut pastadegen till tunna plattor som du klär botten av en ugnsform med. Varva sedan med tomatsås, bechamelsås och fler plattor tills det tar slut. Avsluta med ett lager pasta med bechamelsås.

Skär en aubergine i tunna skivor. Vänd dessa i en röra av 1 dl vetemjöl, 2 dl växtmjölk och lite salt. Stek i rikligt med olja på båda sidorna, tills de blir gyllenbruna. Lägg att rinna av på hushållspapper och klä sedan lasagnen med plattorna. Grädda i ca 30 minuter och ställ ut för att svalna i minst 10.

Lämna en kommentar